Annandagens dessertbord!

Ääääntligen kan jag blogga igen, är ledsen att det dröjt ett tag men vårat internet har inte funkat och med allt annat bestyr(och magsjuka) under julen har vi inte orkat ta tag i problemet!.. Hoppas det ska funka nu iaf.
 
På annandagen var jag hos mina föräldrar och firade jul med släktingarna på mammas sida (min sambo fick tyvärr stanna hemma med vår dotter då hon fortfarande inte var helt frisk). Det skulle vara knytis och jag erbjöd mig såklart att göra dessert, vilket blev ett litet dessertbord!:) Det som fanns på bordet var minipepparkakscupcakes med skumtomtefluff, nougattårta med hasselnötskräm och polkagrisfluff, chokladkaka med mint, minrisgrynspannacotta med saftgelé och minisaffranspannacotta.
 
Gjorde även snickersrutor, skumtomtefudge, markandsnougat, polkagriskola, mintchokladfudge och dumlefudge men det åts upp innan det var dags för dessert och blev heller inga bilder tagna men om någon vill ha receptet på dessa godsaker (min favorit var dumlefudgen men många andra hade polkagriskolan som sin favorit) så finns det iaf!:)
 
Minipepparkakscupcakes med skumtomtefluff
 
Min söta systerdotter fick provsmaka minipepparkakscupcakesen när jag bakade de några veckor innan så när hon fick syn på de ville hon genast ha, så klart hon fick tjuvstarta lite:)
 

Nougattårta fylld med hasselnötskräm och polkagrisfluff (ljusa bottnar)
 
 
 
 
Chokladkaka med mint
 
Risgrynspannacotta med saftgelé
 
 
Saffranspannacotta
 
 
 
 
 

Glutenfri mjukpepparkaka.

Idag har hela familjen varit hemma hos några vänner på lite "julknytisfika". Jättetrevligt:)
Jag bakade en glutenfri mjukpepparkaka som nästintill blev lika god som den vanliga jag gör!
 
 
Receptet har jag fått av en kompis men jag tillsatte ca 1 msk lingonsylt, mums!
 
3 dl mjölmix
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malda nejlikor
1/2- 1 tsk fiberhusk
175 g smör
1 dl naturell yoghurt eller filmjölk
1/2 dl hett vatten
2 ägg
 
Blanda alla torra ingredienser väl. Smält smöret och blanda ner yoghurt/ fil och vatten. Vispa äggen och blanda ner i smeten. Rör försiktigt smeten slät. Smörj  och bröa en avlång form ca 1,5 l.
 
Grädda kakan i 175 grader i 40-45 min i nedre delen av ugnen.

Saffransbullar med vanilj!

Förutom vanliga saffransbullar bakade jag även vaniljbullar med saffran i år. De blev riktigt goda!
finns ju en mängd olika sätt att variera sina saffransbullar på, just detta var väldigt enkelt tycker jag.:)
 
 
 
Grundrecept saffransbullar

2 pkt saffran (a´0,5 g)
1/2 tsk salt
1 msk okryddad sprit
50 g jästför söta degar
175 g smör
5 dl lätt mjölk (jag använde mellan)
1 1/2 dl strösocker
1 stort söndervispat ägg
ca 17 dl vetemjöl (ca 1 kg)
 
1) Stöt saffranet tillsammans med saltet och tillsätt sprit. Låt stå minst 30 min så att saffrans smaken drar ut ordentligt.
2) Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt saffransblandningen, mjölk,´och sirap. Låt blandningen bli fingervarmy (37 grader). Tillsätt ägget och häll degvätskan över jästen. Rör tills jästen löst sig.
3) Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen riktigt smidig, Strö över lite mjöl och jäs under duk i 45 minuter.
 
Vaniljbullar med saffran
 
Till ca 75 bullar (jag fick bara 40 bullar)
 
1 sats grunddeg till saffransbröd
ca 4 dl kall vaniljkräm (jag använde snabbmarsan och gjorde dubbelt)
 
1) Gör grunddegen
2) Gör vaniljkrämen enligt recept eller anvisningar på förpackningen,
3) Ta upp den jästa degen på mjölat bord, arbeta den väl och kavla ut den ganska tunt.
4) Ta ut rundlar med mått eller en liten skål ca 9 cm i diametern.
5) Lägg en klick vaniljkräm på varje rundel och vik ihop till bullar.
6) Tryck ihop skarvarna och lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i ca 30 min.
7) Sätt under tiden ugnen på 250 grader,
8) Grädda bullarna mitt i ugnen i 7-8 min,
9) Pensla de nygräddade bullarna med smält smör och vänd dem i strösocker, NJUT!!:)