Här kommer äntligen receptet på moussetårtan jag provbakade för några veckor sen, även receptet på mangomoussen och mango/tropiskjuicegelé som det blev sen ist för hallonmousse och hallongelén.
En bra nyårsdessert kanske?!:)

Kladdkakebotten
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2t sk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl
- Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. Fäst ett smort smörpapper i en bakform med löstagbar kant (26 cm). Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt bottnen svalna. Lossa formen och tag bort smörpappret. Kläm fast plastfolie på kanten av formen (eller ev OH-papper för jämnare yta)
Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad (till mammas tårta bytta jag ut hälften till 70% choklad)
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde
-Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad. Rör ner äggen, ett i taget. Smält gelatinbladen i micron (10 sek), rör ner gelatinet i chokladen. Låt svalna till rumstemperatur (obs inte mer för då stelnar gelatinbladen) och vänd sedan ner den lättvispade grädden. Häll moussen på tårtan och låt stelna i kyl minst i timme.
Hallonmousse eller Mangomousse
200 g hallon 300 g mango
3 gelatinblad 100 g socker
2 dl grädde 2,5 dl grädde
2 äggulor 4 gelatinblad
1/2 dl strösocker
-Mixa hallonen och passera genom en sil. Mät till 1 dl puré. Lägg gelatin bladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggulor och socker pösigt. Rör i hallonpurén men spara ca. 1 msk. Smält gelatinbladen i en kastrull med den sparade purén och rör sedan ner i smeten. Vispa grädden hårt och vänd ner i smeten. Häll på tårtan och låt stelna i kyl i mins 1 timme.
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp mango och socker och mixa till en slätpuré. Rör ner gelatinbladen och rör tills allt smält. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa grädden och vänd ner i purén. Häll på tårtan och låt stelna i kyl minst 1 timme.
Hallongelé eller Mango/tropiskjuicegelé
250 g hallon 1 burk mangopuré (barnmatshyllan)
2,5 dl vatten Lika mycket tropiskjuice som mangopuré
socker efter smak (jag tog 1 tsk) 3 gelatinblad
5 gelatinblad
-Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Häll hallon, vatten och önskad mängd socker i en kastrull och koka upp. Sila bort kärnorna och tillsätt gelatinbladen. Rör tills gelatinbladen smält. Låt svalna helt. -(Råkar den stelna är det bara att värma kastrullen hastigt så löser den upp sig igen.) Häll på tårtan.
-Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Värm mangopurén och juicen i en kastrull (får ej koka) och rör ner gelatinbladen. Låt svalna och häll över tårtan.
Lossa från formen och ganera som du vill! Ex. kan det vara snyggt att ha chokladpinnar eller caprice kex runt (hela) kanten med t.ex. ett sidenband och t.ex. en marsipanros och/eller någon form av chokladganering på tårtan. Tips! sätt inte dit marsipanros/figur förrän vid servering då den kan smälta vid direktkontakt med gelén.
Hoppas ni vågar prova är inte så avancerat som det kan verka och går utmärkt att dela upp momenten på flera dagar!:) Lycka till!