Saffransbullar med vanilj!

Förutom vanliga saffransbullar bakade jag även vaniljbullar med saffran i år. De blev riktigt goda!
finns ju en mängd olika sätt att variera sina saffransbullar på, just detta var väldigt enkelt tycker jag.:)
 
 
 
Grundrecept saffransbullar

2 pkt saffran (a´0,5 g)
1/2 tsk salt
1 msk okryddad sprit
50 g jästför söta degar
175 g smör
5 dl lätt mjölk (jag använde mellan)
1 1/2 dl strösocker
1 stort söndervispat ägg
ca 17 dl vetemjöl (ca 1 kg)
 
1) Stöt saffranet tillsammans med saltet och tillsätt sprit. Låt stå minst 30 min så att saffrans smaken drar ut ordentligt.
2) Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt saffransblandningen, mjölk,´och sirap. Låt blandningen bli fingervarmy (37 grader). Tillsätt ägget och häll degvätskan över jästen. Rör tills jästen löst sig.
3) Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen riktigt smidig, Strö över lite mjöl och jäs under duk i 45 minuter.
 
Vaniljbullar med saffran
 
Till ca 75 bullar (jag fick bara 40 bullar)
 
1 sats grunddeg till saffransbröd
ca 4 dl kall vaniljkräm (jag använde snabbmarsan och gjorde dubbelt)
 
1) Gör grunddegen
2) Gör vaniljkrämen enligt recept eller anvisningar på förpackningen,
3) Ta upp den jästa degen på mjölat bord, arbeta den väl och kavla ut den ganska tunt.
4) Ta ut rundlar med mått eller en liten skål ca 9 cm i diametern.
5) Lägg en klick vaniljkräm på varje rundel och vik ihop till bullar.
6) Tryck ihop skarvarna och lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i ca 30 min.
7) Sätt under tiden ugnen på 250 grader,
8) Grädda bullarna mitt i ugnen i 7-8 min,
9) Pensla de nygräddade bullarna med smält smör och vänd dem i strösocker, NJUT!!:)
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :