Blåbärspannacotta på oreobotten!:)

Här kommer äntligen desserten jag gjorde när min fina vän Lisa och hennes Anders var hos oss för några helger sen. Ledsen att jag inte uppdaterar så ofta men blir inte så jättemycket bakande nu. Har fortfarande några grav.kilo kvar som jag gärna skulle slippa, så håller mig till bakningen när det vankas kalas och vi får gäster:)

Denna efterrätt blev riktigt god och är numera en av mina favoriter, trots att man enligt orginalreceptet inte ska ta bort innehållet i oreokexen, vilket jag gjorde. Kan vara en av anledningarna till att min inte alls blev så hög som den ska (den andra anledningen är att jag hade lite större form)
 
För orginalet gå in på femme.se/bakverkochfikastunder och sök på blåbärspannacottatårta (valde att inte kalla min tårta då den inte blev så hög) Receptet hittar ni även där eller här under min bild...
 

1 pkt oreokex (150g)
75 g smält smör
 
2,5 gelatinblad
125g blåbär (2dl)
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
4 dl grädde
 
Mixa kakorna till ett fint pulver. Blanda med det smälta smöret och tryck ut i en form med
löstagbar kant (15cm i diametern) Ställ kallt.
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 min. Koka upp blåbär, socker och vaniljpulver under omrörning. Slå på grädden och gör ett uppkok. Tag av kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladen. Rör tills de smält. Sila vätskan och häll den sedan över chokladbottnen. Låt stelna i kyl i minst 5 h.
Lycka till!
 
Ps. Den jag gjorde räckte bara till 4-6 pers (orginal 10-12!)

18-årstårta:)

Hej!
 
Hoppas ni alla haft en bra helg?! Vår helg har varit lugn, har bl.a. haft parmiddag med min bästa vän och hennes sambo. En riktigt trevlig kväll! Inlägg om dessert kommer senare:) Har även gjort en tårta till Eriks kusins 18-årskalas...!
 
Fick fria händer förutom att den inte fick innehålla frukt och att det skulle vara 18st ljus på tårtan. Den blev inte alls som jag tänkt från början, fick tänka om lite då jag tänkt göra den i färger som inte alls skulle passa ihop med ljusen. Fick tyvärr ändå inte till den nyansen på den rosa marsipanen som jag ville men i det stora hela är jag ändå nöjd:)
 
Tårtan innehåller "tre-lika-bottnar", fylld med hallon/blåbärsmousse, glasskräm och ett tunt lager drottningssylt. Spacklad med grädde och täckt med marsipan (som jag färgat med wiltons pastafärger), blommorna är även de i marsipan som jag målat med ätbar silverfärg. Skon är gjord i flowerpaste och är målad med samma färg som blommorna. Mellan ljusen har jag tryckt fast ätbara silverkulor.
 
Enligt Eriks föräldrar som var med på kalaset var den jättegod och blev väldigt uppskattad av den blivande 18-åringen.:)